Митрополија: Непристојна и клеветничка реакција дубровачких власти

 Непристојна је и клеветничка најава дубровачких власти да неће допустити одржавање међународне Скупштине православља у том граду, уколико скупу буде присуствовао митрополит Aмфилохије, оцијењено је вечерас из Митрополије црногорско-приморске. 

У саопштењу Митрополије достављеном агенцији МИНA наводи се да је митрополит Aмфилохије раније најавио да не може присуствовати скупу у Дубровнику. Указује се да ће митрополит Aмфилохије сјутра служити архијерејску литургију у цркви Светог архиђакона Стефана на Медуну, у Кучима, а потом присуствује и књижевној свечаности посвећеној 110-годишњици упокојења војводе Марка Миљанова. 
Митрополија је навела да, због тога, спекулације о учешћу митрополита Aмфилохија на конференцији Међународног фонда јединства православних народа у Дубровнику нијесу истините. 
,,И поред тога што митрополит Aмфилохије заиста није могао узети учешћа на скупу, сматрамо да је реакција управе Дубровника, заправо тамошње замјенице градоначелника, више него непристојна и клеветничка, уколико и она није била, како се може чути, застрашена физичким пријетњама од неких екстремистичких група, или можда дио неке локалне политичке контроверзе”, наводи се у саопштењу Митрополије. 
Указује се да је митрополит Aмфилохије, након завршетка грађанског рата, више пута био у Дубровнику. 
,,Последњи пут 2. јануара прошле године, на празник Светог Игњатија Aнтиохијског Богоносца, крсној слави Епархије Захумско-херцеговачке и приморске и њеног Епископа Григорија, којом приликом се, поред осталог, сусрео и са тадашњим бискупом дубровачким, данашњим задарским, надбискупом Желимиром Пуљићем”, стоји у саопштењу. 
Митрополија је навела да митрополит Aмфилохије никада никога није подстрекавао на крвопролиће и ратне злочине, а да огроман углед који има у читавом хришћанском, не само православном свијету, директно оповргава клевету управе Дубровника да су његови ставови супротни хршћанској етици. Истиче се да је митрополит Aмфилохије добродошао на свим меридијанима и у многим земљама свијета. 
,,Немогућност националистички ограничених и острашћених појединаца и група на подручју бивше СФРЈ да се помире с тим, упућујући према митрополиту Aмфилохију клевете и понављајући измишљене приче о његовом учешћу у некаквом „великосрпском пројекту“, говори само о потреби истинског помирења међу народима наших простора, за шта се, у то смо увјерени, митрополит усрдно моли свакога дана”, наводи се у саопштењу Митрополије.
 
 
 
 
(Агенција МИНА, 14. 02. 2011.)Датум: 14.02.2011
Close
Close