Марти: Европа ћутала на убијање свједока

 

 
Чињеница да убијање сведока на Косову никога у Европи није дирнуло и да су сви о томе ћутали прави је скандал, а не мој извештај о трговини органима, изјавио је специјални известилац Савета Европе Дик Марти у интервјуу за словеначки дневник Дело.
"Последњих година на Косову је убијено више десетина људи који су сведочили о почињеним злочинима. Међутим, убијање сведока никога у Европи није дирнуло. Сви су ћутали. То је прави скандал, а не мој извештај у којем сам записао само оно што многи знају већ веома дуго", рекао је Марти.
Специјални известилац је истакао да су се сва имена која је у извештају навео, међу којима је и име Хашима Тачија, годинама појављивала у полицијским извештајима, дипломатским телеграмима, криминолошким студијама и извештајима многих страних обавештајних служби, од америчког Еф-Би-Аја, преко британске МИ6, италијанске службе СИСМИ, немачке ДНД до грчке ЕИП.
"На западу су, дакле, све време веома добро знали шта се догађа на Косову, али нико није ништа чинио", нагласио је Марти.
Специјални известилац је подсетио да се први шеф мисије УНМИК-а на Косову и бивши француски министар иностраних послова Бернар Кушнер, на питање новинара о трговини људским органима на Косову, грохотом насмејао.
"Човек, који се смеје тако стравичној теми, доста говори о себи", каже Марти.
 
 
 
 
(РТС, 12. 02. 2011.)Датум: 13.02.2011
Close
Close