Здравствени радници спремни за штрајк

Запослени у здравству спремни су на излазак на улице уколико им се не исплати плата која им сљедује према Општем колективном уговору, поручила је предсједница Синдиката здравства и социјалне заштите ССЦГ др Љиљана Кривокапић. Она је казала да су медицински радници затечени јануарским платама, у које им није обрачуната зарада по основу приправности, ноћног и прековременог рада.
,,Умањене зараде су додатни ударац на ионако лош стандард запослених у здравству, и захтијеваћу објашњене од Министарства здравља о томе”, казала је “Вијестима” др Кривокапић. Предсједница синдиката је рекла да су медицинари огорчени и да су спремни и на радикалне кораке како би заштитили своја права. Најављују да умањене плате неће примити, а да је штрајк у томе случају неминован.
,,Бојим се да је ово само покушај да на мала врата уђе потпуно укидање надокнада за минули рад (дежурства, приправност, прековремени рад), што је и био предлог финансијских власти како би се криза ублажила”, казала је др Кривокапић, која је рекла да је такав приједлог неприхватљив.
,,Како може медицинска сестра са платом од 260 еура да преживи мјесец када су актуелна поскупљења”, запитала је др Кривокапић. Она је рекла и да су такву одлуку менаџменти установа донијели према препоруци Фонда за здравствено осигурање. У документу у који су “Вијести” имале увид, а који је Фонд прослиједио здравственим установама, констатује се да ће се од 1. јануара 2011. године, зараде обрачунавати тако да се у оквиру минулог рада више неће урачунавати прековремени и ноћни рад, као и приправност.
 (Вијести, 10. 02. 2011.)
Датум: 10.02.2011
Close
Close