Црни просјек у Никшићу, скоро 3 самоубиства мјесечно

У Никшићу се за посљедње 2 година убило 60 људи, а за посљедња два мјесеца седморо, пишу „Новости“. За само 18 мјесеци 2009/10. године у Никшићу се убило 52 особе, већином мушкараци. Све више се људи убија вјешањем, пишу Новости, а мање убиством из ватреног оружја. У периоду од 2 године, забиљежен је само један случај самоубиства хладним оружјем - ножем.
У првој половини 2008. регистровано је 19 самоубистава од којих су 14 починили мушкарци, а пет жене, док је у првој половини 2009. било 18 самоубистава (11 мушкарци, а седам жене).
У Никшићу годинама не функционише позориште, биоскоп, док је број отворених кладионица у центру града у порасту. Никшић је посљедњих година у медијима заступљен углавном са социјалним причама и кроз репортаже са штрајкова и протеста радника Боксита, Жељезаре и осталих некадашњих успјешних фабрика, симбола града.
Разлози за овај корак су опет разноврсни. Најчешћи су свакако економски, јер град скупо плаћа цијену транзиције, у коме су многи људи остали без посла и перспективе. Они који раде су кредитно или на други начин задужени и немају начина да проблеме ријеше  
По мишљењу социолога др Срђана Вукадиновића услови друштвене нелагодности, свакодневно „бомбардовање“ народа информацијама о економској кризи, као и лоша политика власти негативно утичу на свијест људи који су у великој мјери доведени у тежак положај.
- Људи су све више несигурни, јер нису ријешили основно егзистенцијално питање, а и не виде перспективу у будућности. Мушкарци као носиоци породице сматрају се обавезним да члановима обезбиједе сигуран живот. И како то нису у могућности да учине онда се одлучују на корак очајника - каже професор Вукадиновић.
У највећем броју самоубистава разлог није била неизљечива болест, већ нарушени психички систем Никшићана, закључују „Новости“.
 

 (Вечерње новости, Вијести, 10. 02. 2011.)

 


 
Датум: 10.02.2011
Close
Close