Тадић разговарао са представницима Срба из региона

Неопходно је да српски народ у региону ужива исти степен заштите права као националне заједнице у Србији, констатовано је данас на састанку председника Србије Бориса Тадића са представницима Срба из Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније, Словеније, Aлбаније, Румуније и Мађарске.
Повод састанка била је недавно усвојена Стратегија очувања и јачања односа Србије са дијаспором и Србима у региону, као и анализа ситуације у овим земљама уочи предстојећег пописа становништва, саопштила је Прес служба председника Србије.
Попис становништва ове године се одржава у Хрватској, Македонији, Словенији, Aлбанији, Црној Гори, Мађарској и Румунији. Током састанка било је речи о значају унапређења и заштите права српског народа у земљама у региону и чврстом опредељењу државе Србије за политику добросуседских односа и регионалне сарадње, наводи се у саопштењу.
Састанку је присуствовао и министар за дијаспору Срђан Срећковић. Његови учесници су били из Републике Српске Милорад Додик, председник Републике Српске, Никола Шпирић, председавајући Савета министара БиХ Марко Павић, градоначелник Приједора (Демократски народни савез), Петар Ђокић, председник Социјалистичке партије РС Младен Босић, председник Српске демократске странке, Пантелија Ћургуз, председник Борачке организације РС.
Из Црне Горе на састанку су учествовали Горан Даниловић, замјеник председника Нове српске демократије, Радоман Гогић, потпредседник Социјалистичке народне партије, Ранко Кадић, председник Демократске српске странке, Предраг Поповић, председник Народне странке, Зоран Жижић, председник Демокрстаке странке јединства.
Србе из Хрватске су представљали Војислав Станимировић, председник Самосталне демократске српске странке и Драган Црногорац, председник ЗВО Вуковар, из Македоније Дејан Кошутић, председник Централног Савета српских организација у Македонији, Милутин Станчић, председник Културно- информационог центра Срба у Македонији "Спона" и Богољуб Нинић, председник Српског културно-информативног и просветног центра 'Вук Караџић' у Кучевишту.
Из Словеније на састанку су били Драго Војводић, председник Савеза српских друштава Словеније и Петар Дамјанић, члан Српског културног центра "Данило Киш" у Љубљани, из Румуније Славомир Гвозденовић, председник Савеза Срба у Румунији, из AЛбаније Бледар Башановић, члан Државног комитета за мањине Aлбаније и Павле Јакоја, председник удружења српско-црногорске мањине "Морача-Розафа", а из Мађарске Љубомир Aлексов, председник Земаљске самоуправе Срба у Мађарској.
 (Вечерње новости, 08. 02. 2011.)
Датум: 09.02.2011
Close
Close