Хјуман рајтс воч: Хитна истрага о трговини органима

Међународна организација за заштиту људских права "Хјуман рајтс воч" упутила је захтев за покретање веродостојне и независне истраге поводом навода о илегалној трговини људским органима на Косову.
Истрагу би требало да води посебно оформљен тим, сачињен од стручњака у борби против криминала и корупције који би имао довољно политичке моћи да спроведе истрагу и заштити сведоке, преноси Танјуг.
"Тражимо истрагу која је заштићена од политичких утицаја, која има функционалан програм заштите и сведока и свих оних који ће обезбедити информације за истрагу. Овај тим би требало да воде истражитељи високог ранга који поседују и овлашћења и моћ да дођу до потребних информација", изјавила је Аманда Мек Ре из седишта "Хјуман рајтс воча" у Њујорку.
Према њеним речима, ако би Еулекс водио истрагу, онда би требало да има посебну јединицу, чије би седиште било изван Косова и Метохије.
"Она би првенствено требало да обезбеди одличну заштиту сведока и да склопи уговоре са другим земљама где би, појединци којима би била потребна заштита, могли да оду и живе док процес траје. Истовремено, та јединица би на челу морала да има човека високог положаја", изјавила је представница "Хјуман рајтс воча".
У намери да се осигура веродостојна истрага, у тој међународној организацији кажу да разговарају са представницима Немачке, Француске, Велике Британије, као и са Бриселом.
Иако за сада још нема конкретних предлога имена појединаца који би могли да се нађу у том тиму, Мек Реова је истакла да има конкретних циљева.
 


Дачић: Независна истрага
 Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић је у интервјуу часопису Плејн Дилер у Кливленду рекао да се амерички званичници залажу да се истрага о трговини људским органима на Косову спроведе до краја.
"Разлика је у томе ко треба да је спроведе - док они сматрају да је то Еулекс, за Србију је прихватљива само независна, објективна истрага", рекао је Дачић.
Дачић је нагласио да то није више наш проблем, већ проблем целог човечанства, истичући да тиме не треба да се бави само Србија.
Иначе, српска страна је спремна да са Приштином што пре почне разговоре о свим отвореним питањима, као што су регистарске таблице и личне карте, рекао је Дачић.
 

 (РТС, 08. 02. 2011.)

 
Датум: 08.02.2011
Close
Close