Митрополија позвала грађане да се без страха изјасне на попису

Митрополија црногорско-приморска поручила је данас православним вјерницима и свим грађанима Црне Горе да се слободно и без страха изјасне на, како су навели, очигледно, исувише исполитизованом предстојећем попису. Како су саопштили из Митрополије, свако има право да се слободно, по савјести и са одговорношћу према прецима, али и потомцима, изјасни о свом националном, језичком и вјерском идентитету.
,,Уколико постоје, а извјесно је да постоје са многих адреса, притисци за овакво или онакво изјашњавање, дужни смо и као Хришћани и као одговорни људи, чувати и своје и достојанство другог, као и достојанство Црне Горе”, саопштили су из Митрополије, објашњавајући да је то порука са састанка старјешина храмова и манастира Митрополије са митрополитом Aмфилохијем, одржаног у суботу. На том састанку је, како се наводи, са невјерицом и изненађењем констатована најновија антицрквена кампања у Црној Гори у којој учествује један број медија и појединаца из врха власти.
,,Сматра се потпуно несхватљивим из којих разлога је малена Црква Свете Тројице на Румији постала једна од главних политичких, друштвених и медијских тема у Црној Гори, а заједно са њом и погрешно и злонамјерно протумачена брига коју је Митрополит исказао језиком одговорног упозорења, а не мржње ни према коме, у циљу очувања и одбране овог храма од неразумних напада и позива на незапамћено скрнављење и рушење освештаног храма Божијег”, каже се у саопштењу. Како се наводи, општи је утисак да је та црквица само повод за покушај много озбиљнијег и свеобухватнијег „обрачуна“ појединаца, заслијепљених идеолошком мржњом према цркви, мржњом наслијеђеном из времена тоталитарног комунистичког режима, са црквом.
,,Намеће се закључак да је, поред скретања пажње народа са виталних проблема црногорског друштва, опет из недовољно јасних разлога, најновија кампања против цркве, такође у извјесној вези са предстојећим пописом становништва у Црној Гори”, саопштили су из Митрополије.
Митрополит Aмфилохије је, какао се наводи, подсјетио на зачетак идеје и начин остварења древног народног предања о обнови цркве на Румији и нагласио да ни у примисли није било нити има лоше или зле намјере према било ком народу или вјерској заједници подрумијског краја у коме већ вјековима заједно живе људи различитих етничких и вјерских опредјељења. ,,Неистинито је и злонамјерно тврдити да Православна црква српска позива на мржњу и све такве оптужбе су одбачене као клеветничке и лажне”, каже се у саопштењу.
На састанку је, како се додаје, исказан саборни став цркве да је немогуће, на било који начин, доводити у везу резултате пописа становништва и питања црквеног учења и поретка. ,,Државе и границе се мијењају, укидају се и стварају се, мијења им се устројство, често и однос власти према цркви. Црква је послата овом и сваком другом народу, ма како се звао он или држава у којој народ или народи живе”, саопштили су из Митрополије. Како су навели, црква се не бави признавањем или непризнавањем држава и њихових институција, већ спасењем људских душа.
,,Не бори се ни против које државе, нити било ког народа. Велика је неистина да је у Црној Гори она на било који начин укључена у дестабилизацију или рушење данашње Црне Горе”, наводи се у саопштењу Митрополије.
Митрополија је, додаје се, вјековима, па и данас, својом историјом и мисијом везана за ове просторе и “није никаква увезена или окупаторска црква како је поједини идеолошки острашћеници нетачно приказују у својим неодговорним јавним иступима”.
,,С друге стране, као своју обавезу, Црква има свједочење истине и ослобађање људи од лажи и страха”, додаје се у саопштењу.
Из Митрополије су казали да стремљење према Европској унији, које заузима све капацитете државне власти, има смисла само ако помогне да будемо бољи, одговорнији, желећи добра и напретка себи и свима другима.
 (Агенција МИНА, 07. 02. 2011.)
Датум: 08.02.2011
Close
Close