Покренуто оснивање Независног синдиката полиције

Независни Синдикат полиције Црне Горе биће основан до краја мјесеца, уколико у наредне двије седмице сакупи довољан број чланова. Иницијативу за оснивање новог синдиката, који ће дјеловати у оквиру Уније Слободних Синдиката (УССЦГ), покренуло је око 20 запослених у Испостави граничне полиције Бар, јер су незадовољни статусом и социјалним положајем. ,,Незадовољни смо статусом полиције и радним временом, а посебно платама које износе око 380 ЕУР са ноћним радом, док је основна око 330 ЕУР”, рекао је запослени Михаило Дармановић на конференцији за новинаре коју је организовала УССЦГ. Он је додао да је велики проблем и радно вријеме.
,,Радили смо 24 сата па смо имали 72 сата слободно, а неки су чак радили и по 48 сати па су имали шест дана. Све то зависи од испоставе до испооставе”, казао је Дармановић. Према његовим ријечима, у Испостави граничне полиције Бар има око 80 особа који путују преко 30 километара на посао, а не постоји ни организовани као ни градски превоз, а ни трошкова превоза.
Генерални секретар УССЦГ-а, Срђа Кековић рекао је да се тој синдикалног организацији последњих година обраћао велики број запослених са иницијативом да Унија покрене оснивање новог Синдиката.
,,Унија је сматрала да ту причу не треба да покренемо ми него сами запослени, што су представници Испoставе граничне полиције Бар и урадили прије три седмице”, рекао је Кековић. Кековић је подсјетио да је незадовољство запослених у Управи полиције показао и недавни извјештај ОЕБС-а гдје се наводи да су сви запослени у полицији у потпуности одбацили рад Синдиката полиције. ОЕБС је, како је навео, 2006. године предложио оснивање Синдиката који би помогао запосленима током спровођења реформе.
Кековић је казао да ће се у наредне двије седмице прикупљати приступнице свих запосених у Управи полиције који су заинтересовани да буду чланови новог Синдиката.
,,Након тога Унија планира да до краја мјесеца организујемо оснивачку скупштину Независног синдиката полиције на којој ћемо се, у зависности од броја и територије са које заинтересовани приступе, опредијелити и за број делегата”, рекао је Кековић. На оснивачкој скупштини биће изабран Координациони одбор као привремено тијело, који ће имати задатак да у року од шест мјесеци закаже нову скупштину на којој ће бити изабран лидер и чланови најужег руководства.
Кековић је казао да Унија има сазнање да велики број људи жели да приступи новом синдикату. У Унији очекују да ће тај процес у наредних неколико дана и мјесеци бити демократски и да ће се старјешине уздржавати од било ког начина да утичу на опредијељење заинтересованих. Постојећи синдикат полиције који има преко пет хиљада чланова, према ријечима Кековића, приликом доказивања репрезентативности није поднио потписе јер их, како тврди, нема.
,,То је потписао само један човјек у име тих људи”, рекао је Кековић.
 (Агенција МИНА, 07. 02. 2011.)
Датум: 08.02.2011
Close
Close