У Стразбуру 688 тужби против Црне Горе!

Европски суд за људска права до сада је донио три пресуде против Црне Горе, а пред том судском институцијом тренутно се налази 688 тужби црногорских грађана и других субјеката, казао је заступник Црне Горе пред судом у Стразбуру, Зоран Пажин. Он је агенцији МИНA рекао да је до сада 286 представки грађана и других субјеката из Црне Горе одбачено као неприхватљиво, јер је Европски суд за људска права оцијенио да оне не испуњавају процесне формалности.
,,У три случаја донијете су правоснажне пресуде, док је око 30 предмета тренутно у фази главне расправе”, навео је Пажин. Он је истакао да пресуде Европског суда за људска права против неке државе нијесу усмјерене на њену штету, већ јој помаже да подигне ниво заштите људских права и слобода.
,,Те пресуде нијесу на штету Црне Горе, јер све оне пресуде које укажу на неку слабост унутар правног система на корист су и грађана и друштва у цјелини”, казао је Пажин.
Према његовим ријечима, пресуде Европског суда за људска права треба да допринесу унапређењу правног система Црне Горе. Пажин је оцијенио да Црна Гора, у односу на број становника, има приличан број тужби пред судом у Стразбуру.
,,За оцјену узрока таквог стања, потребна је једна дубља анализа”, рекао је он.
 
(Агенција МИНА, 06. 02. 2011.)
Датум: 07.02.2011
Close
Close