МНСС-у мало владиних повластица

Готово ниједна ставка из купопродајног уговора за никшићку Жељезару није испоштована од стране садашњих власника фабрике, па је стога сувишно говорити да ли су и колико поштована права радника, казао је Јанко Вучинић, предсједник Синдиката Жељезаре.
Компанија Монтенегро спешлти стилс(МНСС) Б.В. ушла је у Жељезару почетком 2007. године купивши од Владе и њених фондова већински пакет акција за 5,2 милиона еура, обавезавши се, између осталог, да за пет година уложи око 117 милиона, да за тај период задржи на радним мјестима свих 1.500 запослених и упосли 200 нових радника.
- Можда можемо рећи да су обавезе према радницима поштоване у првој години приватизације, али и тада смо са великом муком успјели да од послодавца издејствујемо 800.000 еура, колико је дужан да годишње издваја за рјешавање стамбених потреба радника. Од јануара 2007. године па у наредних шест мјесеци били су у обавези да ураде систематизацију и аналитичку процјену радних мјеста, што није испоштовано. Онда се десило то да су представници црногорске владе, без консултације са синдикатом, а на штету жељезараца, са МНСС-ом склопили анексе купопродајног уговора којима их ослобађају обавезе издвајања новца за стамбене кредите радницима - рекао је Вучинић.
Последњи социјални програм у Жељезари реализован је прије посљедње приватизације, када је Влада преузела управљање фабриком након бјекства тадашњих власника, представника компаније Мидленд рисорзис холдинг.
Вучинић подсјећа да је Влада тада на добровољној основи збринула око 500 радника Жељезаре.
- МНСС је према купопродајном уговору, који, очигледно, упорно не поштују, у Жељезари до 2012. године требало да задржи 1.500 радника. Умјесто тога, они сада нуде социјални програм по којем хоће да на радним мјестима задрже свега 600 запослених, што је незамисливо. Позивају се на то да ће им ту помоћи Влада, али синдикат од надлежних нема такву информацију. Заиста је сувишно причати о поштовању уговора са њихове стране, па чак и о поштовању прошлогодишњих анекса и протокола које су потписивали са Владом, на основу којих су добили одређене повластице. Према истима, између осталог, били су дужни да одржавају континуитет производње, а тога у Жељезари одавно нема. Синдикат и радници само траже од послодавца да се производи онолико колико би нам омогућило редовност исплате зарада, али ни то не успијевамо да издејствујемо - нагласио је Вучинић. Колективни уговор у Жељезари истекао је у априлу прошле године, а Вучинић је нагласио да МНСС то упорно игнорише и не жели да са синдикалцима сједне за преговарачки сто како би се усагласили око новог документа.
 Б.Б.
 
(ДАН, 06. 02. 2011.)
Датум: 07.02.2011
Close
Close