Добрица Ђосић кандидат за Нобела

Шведска академија формално је потврдила да је примила предлог да писац Добрица Ћосић буде кандидован за Нобелову награду за књижевност, рекао је професор Светислав Јарић из Новог Сада. Јарић, који је и покретач иницијативе да Ћосић буде предложен за Нобелову награду за књижевност, рекао је агенцији Бета да је Удружење књижевника Србије главни предлагач за ту кандидатуру, као и да се међу потписницима налази још 28 академика, књижевника, професора филозофије, математике.
,,Међу потписницима који су подржали предлог о кандидатури Добрице Ћосића су књижевници Матија Бећковић, Рајко Петров Ного, Мирослав Егерић, председник Aкадемије Републике Српске Рајко Кузмановић и угледне јавне личности као што су Емир Кустурица, Синиша Ковачевић, Јадранка Јовановић и други", рекао је Јарић.
Према његовим речима, у овом тренутку иза кандидатуре Добрице Ћосића не стоји Српска академија наука и уметности, чије ће Одељење за језик и књижевност подржати Ћосићеву кандидатуру ако уђе "у круг озбиљнијих кандидата".
Председник Удружења књижевника Србије Радомир Aнтић рекао је данас Бети да је то Удружење са задовољством подржало предлог за кандидатуру Добрице Ћосића јер је он "један од најзначајнијих српских писаца".
Комитет за Нобелову награду за књижевност ће у априлу 2011. године одабрати 15 до 20 кандидата за ту награду, а у мају ће избор сузити на пет имена. Током лета 18 чланова Шведске академије проучаваће целокупан рад номинованих, а у септембру ће бити одржан низ састанака на којима ће чланови Aкадемије одлучивати о добитнику који ће бити изабран у октобру, већином гласова.
 (Вечерње новости, 02. 02. 2011.)
Датум: 02.02.2011
Close
Close