Слободану Ракитићу ,,Змајевa наградa''

Песник Слободан Ракитић добио је "Змајеву награду" Матице српске за најбољу књигу поезије у прошлој години за збирку песама Пламен и роса, у издању Српске књижевне задруге у Београду, саопштио је жири тог нашег најстаријег и најугледнијег песничког признања.
Председник жирија Михајло Пантић и чланови Славко Гордић, Бојана Стојановић-Пантовић, Ђорђо Сладоје и Иван Негришорац, одлучили су да из богате лањске песничке продукције на српском језику од неколико стотина књига награде то Ракитићево дело.
Коначна одлука донета је већином гласова (4:1), после разматрања ужег избора, у којем су биле и песничке збирке Иза затворених очију Милована Марчетића и Мотел за збогом Тање Крагујевић, обе у издању краљевачке "Повеље".
Образлажући одлуку о лауреату, Пантић је на конференцији за новинаре у Матици српској истакао да је Ракитић књигом нових песама, у извесном смислу, направио рекапитулацију свог досадашњег песничког стваралаштва, тако да су све најбоље особине његовог песничког опуса сабране у тој збирци.
Подсетивши да је Ракитић у неколико наврата био у најужем избору за "Змајеву награду", потпредседник Матице Славко Гордић нагласио је да тај песник деценијама слови за једног од водећих и веома препознатљивих српских песника.
"Препознатљив је, најпре, по везаном слогу, по песничком мајсторству, префињеном стиху и строфи, али су му и песме у слободном стиху подједнако уметнички релевантне", рекао је Гордић.
Подсећајући да су међу многим Ракитићевим песничким преокупацијама косовско-метохијска тема и мука, својеврсни пророчки песимизам, коме је живот, нажалост, дао за право, Гордић је додао да се тај песник бави и лирским, метафизичким темама, које су и у овој књизи помало допуњене новим слухом за стварност и осећањем за пејсаж.
Награђена књига, као и читав његов опус, има две хемисфере, једна је у знаку лирске метафизике и песничког неосимболизма, а друга ближа Војиславу Илићу, пејсажу и оном конкретном, казао је Гордић, оценивши да је та равнотежа обележје Ракитићевог песништва.
"Реч је о песнику који је доиста виртуоз, чије песме, нарочито сонети, представљају вид мајсторства, па и савршенства, а у савршенству се не може претерати", закључио је он, образлажући одлуку жирија награде која носи име Јована Јовановића Змаја.
Награда ће, по традицији, добитнику бити уручена 16. фебруара у Новом Саду, на свечаној седници поводом Дана Матице српске.
 
(РТС, 01. 02. 2011.)
Датум: 02.02.2011
Close
Close