Удружују се противници подводног кабла

На састанку у Пескари, гдје је локални политичар Лоренцо Валореја, вођа покрета "Не дирајте нашу будућност", најавио формирање међународног покрета против градње високонапонског подморског кабла од Италије до Црне Горе, била је, у име МЗ Ластва Грбаљска, Ивана Миховић. Извјесно је, тврде, да ће са црногорске стране кабл бити постављен у Ластви Грбаљској, а у Блату је предвиђена трафостаница за претварање наизмјеничне струје у једносмјерну, површине од 400.000 квадрата.
Према ријечима Иваниног оца Лабуда Миховића, предсједника МЗ Ластва Грбаљска, на том састанку је договорено заједничко дјеловање противника пројекта у обје земље.
- Валореји, који најављује свој долазак у Црну Гору, прикључио се и национални комитет покрета Будућност и слобода, који се под вођством Ћанфранка Финија отцијепио недавно од владајуће Берлусконијеве партије Народ слободе. Они намјеравају да ступе у контакт са представницима црногорске опозиције - каже Миховић и додаје да је најављено поскупљење струје код нас, али и у Италији, директна посљедица захтјева италијанске компаније A2A, која ће на тај начин финансирати кабл, који је пројекат фирме Терна.
- Још прије мјесец Италијани су нам у телефонском разговору рекли да ће прва „добробит" тог пројекта бити поскупљење струје 90 одсто. Наши званичници не знају како то да образложе. A2A и Терна хоће да од планираног поскупљења овдје и у Италији финансирају цијели пројекат. Валореја нам је рекао да A2A планира изградњу нуклеарке у Пескари, како би струја ишла за Русију - истакао је Миховић. Он тврди да кабл излази поред плаже Трстено и магистралним путем у залеђу плаже Јаз наставља до складишта Гуги, што значи да пролази кроз ценар Ластве Грбаљске.
- Да не би откупљивали земљиште, траса скреће на 100.000 квадрата у Мрчево пољу, која припада бившем пољопривредном добру „Монтенпранцо Бокапродукт". Како смо сазнали, Италијани су поред Блата купили још 60.000 квадрата за градњу барака за раднике - истиче Миховић. Казао је да су тражили став института из ове области о утицају кабла јачине 1.000 мегавата и трафостанице, те да ће то бити од пресудног значаја.
- Уколико не успијемо спријечити изградњу кабла тражимо од општине Котор и надлежних државних органа исти статус као насеља у Италији, која су као бенефицију добила ослобађање од плаћања струје у наредних 50 година - рекао је Миховић.

 

Б.ЧAВОР

 

Траса

 

Посебно је интересантна траса која је, према незваничним подацима, планирана уз село Ластва према Ловћену, преко Горњих Побора, превоја Коложуњ, Мајстора и даље према Цетињу. Истина, ради се о мало насељеним просторима, али остаје питање колико ће утицати на флору и фауну националног парка Ловћен.

 

Ћатовићева ћути

 

Миховић каже да су у неколико наврата контактирали са градоначелницом Котора Маријом Ћатовић око постављање кабла.
- Предсједница нам је одговорила дам јој је жао због сумњи мјештана, али да не жели са нама да подијели релевантне информације. Истина је да је представник которске општине био присутан на свим састанцима у Подгорици и договорима о мијењању локације Облатно за простор између Трстеног и Јаза - наглашава Миховић и додаје да је савјет мјесних заједница Грбља одлучио да Ластва води акцију противљења пројекту демократским средствима.
- Локације у Италији су одабране да не штете мјештанима. Код нас то није случај, јер је локација Блато у срцу насеља - казао је Миховић.

 

(ДАН, 29. 01. 2011.)
Датум: 30.01.2011
Close
Close