Миличковић: Борд директора ЕПЦГ не интересују грађани

Борд директора Електропривреде (ЕПЦГ) не интересује шта се дешава грађанима и компанији коју заступају, већ само новац који добијају за ангажман у том тијелу, оцијенио је предсједник Удружења мањинских акционара компаније, Василије Миличковић.
»То су људи који само из личног интереса сједе на тим мјестима, а немају везе ни са струком, ни послом ни одговорношћу, зато их нико ништа ни не пита«, рекао је Миличковић агенцији Мина-бизнис. Он сматра да су у Борду професионалци, никад не би дозволили да се било шта ради без њиховог знања.
»Па и предсједник Борда директора ЕПЦГ, Срђан Ковачевић, који је потпуно изгубио компас и има највећу одговорност за овако нешто, покушава ових дана да се извуче из тога", додао је Миличковић.
Мањински акционари су поручили да нема ни један разлог за повећање цијене струје, већ за њено смањење и одговорност A2A и представника Владе у Борду директора ЕПЦГ и Црногорског електропреносног система (ЦГЕС). Они траже од премијера Игора Лукшића да инсистира на хитном трошењу 96 милиона ЕУР за ревитализацији дистрибутивне мреже, ради смањења техничких и економских губитака испод десет одсто и да се не расправља о захтјевима за утврђивање регулаторног прихода ЕПЦГ без детаљног извјештаја о томе. Удружење мањинских акционара упутило је Лукшићу отворено писмо у коме га подјећају да Регулаторна агенција за енергетику (РЕA) и ЕПЦГ током јавне расправе занемарују и превиђају кључну чињеницу, улогу и значај 96 милиона ЕУР из процеса докапитализације.
,,Дугогодишња константна производња милионских губитака у Електропривреди настала је углавном због тога што је служила Влади за подршку посрнулој привреди, Комбинату алуминијума, Жељезари, Жељезници, као и за одржавање социјалног мира”, наводи се у писму. ЕПЦГ није била у стању да улаже у одржавање израубоване преносне и дистрибутивне мреже, као и у производне капацитете, тако да су економски и технички губици расли из године у годину и изнад 30 одсто. Због недостатка новца из домаћих и реалних извора, Удружење је 2007. године кандидовало модел докапитализације, који је Влада прихватила и донијела Одлуку о докапитализацији - емитовању 32,28 милиона акција ЕПЦГ.
“То што је тај модел бивши премијер Мило Ђукановић касније деформисао и учинио инвалидним у овом тренутку није предмет наше пажње”, наводе акционари. Они подсјећају да је у септембру 2009. године ЕПЦГ на жиро рачун по том основу добила 96 милиона ЕУР, тако што су постојећи акционари смањили учешће у власништву.
»Улагањем тих 96 милиона ЕУР, ЕПЦГ би за све потрошаче у Црној Гори, па и за њене грађане, обезбједила основну функцију сигурног, поузданог и квалитетног снабдјевача електричне енергије, без повећања цијене и кредитних задужења и категорије поврата на инвестиције, тако да би грађани и други потрошачи морали имати цијену од прије двије године, а компанија профит од најмање 40 милиона ЕУР«, казали су из Удружења. Одговорност за то што данас нема такве слике ЕПЦГ, сматрају акционари, је искључиво на нестручном, некомпетентном и нерадном менаџменту A2A јер за 16 мјесеци управљања није утрошио нити један цент од 96 милиона ЕУР који леже на њиховом рачуну код Прве и других банака, као орочена средства под каматном стопом највећом у Европи. За такво понашање A2A крива је, кажу акционари, бивша неодговорна влада премијера Ђукановића и њени представници у Борду директора на челу са Ковачевићем, који су морали упозорити менаџмент A2A да је приоритет свих приоритета хитно усмјеравање 96 милиона ЕУР у дистрибутивну мрежу ради смањења губитака и повећања стопе наплате.

 

 


(Агенција МИНА, 28. 01. 2011.)
Датум: 29.01.2011
Close
Close