Полонски на листи свједока

Специјални тужилац за сузбијање организованог криминала Ђурђина-Нина Ивановић, у оквиру истраге о случају "Завала" која се води против будванских функционера, саслушаће и власника Миракс групе Сергеја Полонског. Он ће, према сазнањима "Дана", бити саслушан у својству свједока на околности бесправне градње вила на Завали.
Полонском, који се тренутно налази у Русији, специјално тужилаштво упутило је позив за свједочење, а поред осталог он ће бити саслушан и на околности евентуалних веза са ухапшеним будванским функционерима, као и са појединцима из локалних инспекција које су му у неколико наврата печатиле градилиште јер није посједовао грађевинску дозволу. Полонски би требало да се изјасни и о оптужбама на рачун бившег извршног директора "Завала инвест" Наталије Панине, која је у бјекству, а коју тужилаштво терети да је оштетила буџет Црне Горе за око милион еура.
Након што Полонски да исказ, тужилаштво ће процијенити да ли ће у својству свједока саслушати још неког из руског предузећа Миракс. Позив за саслушање упућен је и Aндреју Тјушченку, финансијском директору Завале инвест.
Црногорска полиција је по налогу специјалног тужилаштва за организовани криминал реализовала акцију у којој је слободе лишено десет лица, међу којима су и предсједник и потпредсједник Скупштине општине Рајко Куљача и Драган Маровић, иначе брат потпредсједника ДПС-а Светозара Маровића. Десеторица осумњичених су ухапшени због злоупотребе службеног положаја и сумње да су омогућили бесправну градњу на Завали.
Службеници Управе полиције су у ноћи између четвртка и петка, 24. и 25. децембра 2010. године, око четири сата ујутру, лишили слободе и Драгана Жинића (55) из Будве, због сумње да је починио кривично дјело злоупотреба службеног положаја у помагању, као и Слободана Ђуровића (63) из Улциња, због сумње да је починио исто кривично дјело. Слободе је лишен и Стево Вучетић (55) из Будве, због сумње да је починио кривично дјело злоупотреба службеног положаја у помагању. Због истог кривичног дјела ухапшени су и Срећко Томовић (53), Новак Станојевић (56) и Марко Калоштро (64) из Будве. Полиција је лишила слободе и Драгана Секулића (60) из Будве због сумње да је починио кривична дјела злоупотреба овлашћења у привреди и злоупотреба службеног положаја у подстрекавању, као и Мишка Минића (51) из Подгорице, због сумње да је починио кривично дјело злоупотреба службеног положаја у подстрекавању. Полиција је расписала потрагу за руском држављанком Наталијом Панином. Судија Радомир Ивановић одредио је тада притвор свим осумњиченима и они су спроведени у истражни затвор у Спуж. Ванрасправно вијеће Вишег суда у Подгорици у суботу је продужило притвор Рајку Куљачи, Драгану Маровићу и осталим, осумњиченима за злоупотребе у случају "Завала". Врховно државно тужилаштво предложило је Вишем суду да продужи притвор осумњиченима у случају "Завала", наводећи да је главни разлог за то спречавање евентуалног утицаја на свједоке и уништавања доказа. Aдвокати одбране поднијели су у међувремену суду предлог за укидање притвора осумљиченима будванским функционерима, наводећи да их држе у истражном затвору без икаквог основа.
Крајем прошле године одређен је једномјесечни притвор за девет будванских функционера, међу којима су предсједник општине Рајко Куљача и потпредсједник Драган Маровић. Њима је притвор истицао у понедјељак, а накнадно притвореном посланику ДПС-а Ђорђију Пињатићу у четвртак.

 

М.В.Р.-Д.Ж.

 

Списак проширен са још 12 имена

 

Из тужилаштва су најавили да ће у наредних мјесец дана саслушати најмање 20 свједока, углавном запослених у Општини Будва у разним инспекцијама. Међутим, пошто су током саслушања поједини осумњичени поменули више особа, посебно из руске фирме Миракс и још неких предузећа која су имала учешћа у изградњи вила на Завали, тужилаштво је списак свједока проширило за још 12 свједока.

 

(ДАН, 26. 01. 2011.)
Датум: 27.01.2011
Close
Close