Усвојена Мартијева резолуција

Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је Резолуцију, коју је на основу извештаја о трговини људским органима на Косову, предложио специјални известилац Дик Марти. За Резолуција је гласало 169, од 191 присутног посланика. Против је било осам, а 14 посланика се уздржало од гласања.
Претходно је Дик Марти посланицима ПС СЕ представио свој извештај о организованом криминалу на Косову, у којем је бивши премијер Хашим Тачи описан као "шеф мафије".
"Ми смо чувари вредности. И због тога морамо да се боримо за истину", рекао је Марти, наводећи да је Савет Европе "одувек био место на којем се бранио став да се о људским правима не може преговарати нити се смеју жртвовати".
Представљајући извештај, Марти је рекао да је бивша главна хашка тужитељка Карла дел Понте прикупила гомилу доказа, иако су њени истражитељи били суочени са бројним тешкоћама, укључујући и претње.
"Нема правде без истине, и није скандал овај извештај, како многи тврде, већ је скандал политички опортунизам који је надјачао правду", рекао је Марти.
Очекује се да ће, по усвајању резолуције, међународна заједница покренути обимну истрагу о наводима Дика Мартија, укључујући оптужбе да је Тачијева Дреничка група била умешана у широк спектар прљавих радњи - убиства, отмице, шверц дроге, белог робља и оружја и, на крају, трговину органима.
Шеф делегације Србије у Парламентарној скупштини Савета Европа Драгољуб Мићуновић честитао је известиоцу Дику Мартију на грађанској храбрости, јер је знао какву ће буру изазвати његов извештај о трговини људским органима на Косову.
"Истина тражи помоћ храбрости да би изашла на светлост дана, а Марти је помогао истини", нагласио је Мићуновић у расправи на заседању ПССЕ.
Злочинци највећу наду полажу у то да неће успети да буду откривени, па је задатак нас у Савету Европе и свих цивилизованих људи да им не дозволимо да се истина никада не открије, поручио је Мићуновић.
Он је нагласио да је то питање савести свих, без обзира на политичка уверења и националну припадност.

 

 


(РТС, 25. 01. 2011.)
Датум: 25.01.2011
Close
Close