Тачи - крупна риба подземља

Не престаје поплава докумената који бившег политичког лидера тзв. Ослободилачке војске Косова, Хашима Тачија, оптужују за читав низ недела, укључујући и шефовање албанском мафијом на Косову.
Документи које је синоћ објавио британски Гардијан представљају прилично чврст доказ да су Американци и остале западне силе, већ неколико година, са приличном сигурношћу знале за Тачијеве везе са косовским подземљем.
Тачи је, у тим тајним извештајима, описан као "један од кључних играча" организованог криминала на Косову, али значајно место заузима и Џавит Халити "Зека", човек који има велики утицај на Тачија.
Извештаји под ознаком "САД Кфор" садрже детаљне информације о организованом криминалу на Косову и начињени су на основу извештаја западних обавештајних служби и њихових доушника. Начињена је и схема деловања различитих криминалних група, укључујући породичне и пословне везе.
Гардијан је, такође, навео да је НАТО покренуо "унутрашњу истрагу" о документима које су у претходна 24 часа објавили тај лист и париски Монд, не наводећи да ли је истрага усмерена ка садржају тих извештаја или начину на који су доспели у јавност.
Халити се у документима описује као један од централних ликова организованог криминала, човек који уз себе увек носи чешки пиштољ калибра девет милиметара и има значајан утицај на Тачија.
"Снага иза Тачија", наводи се у једном од докумената. Халити, према том извештају, има снажне везе са албанском мафијом и тајном службом ОВК, ШИК.
"Он је дубоко укључен у проституцију, шверц дроге и оружја", као и да је користио хотел у Приштини као место одакле је водио операције.
Обавештајци НАТО-а трвде да је Халити "прави шеф" у компликованом односу који има са Тачијем.

 

 

(РТС, 24. 01. 2011.)
Датум: 25.01.2011
Close
Close