Јоксовић открио нове детаље о шверцу кокаина

 Небојша Јоксовић – Јокса, донедавни блиски сарадник Дарка Шарића, добио је статус инсајдера Специјалног тужилаштва Србије, јер је истражним органима испричао за три велике испоруке кокаина из Јужне Aмерике, које су током 2008. године стигле у Италију, и нису биле обухваћена досадашњом истрагом у „Балканском ратнику”, сазнаје Блиц. - Није било компромиса и Јоксовић је морао да открије све што му је познато, да би постао свједок-сарадник. Зато је причао о тим испорукама са више стотина килограма кокаина, које полицијама до тада нису биле познате. Ново откриће је било важно и да се схвати колико је био широк обим кријумчарења овог картела. Осим тога, Јоксовић је говорио и свим контактима Дарка Шарића - каже извор београдског листа. Према подацима из истраге, клан је имао своје плантаже кокаина у Јужној Aмерици, које према тврдњама саговорника Блица "контролише први човјек црногорског подземља, под чијом се заштитом, како се претпоставља, Шарић налази од 21. јанура 2010, када је за њим расписана потјерница Интерпола". 

- Овај црногорски бос, заштитник одбјеглог Пљевљака, годинама сарађује са кријумчарима кокаина, које снабдијева наркотицама са својих плантажа или их узима од "колега" из најутицајнијих јужноамеричких картела. Сарађивао је са неколико провјерених сарадника, који су иза себе имали читаву криминалну организацију: од људи који су кријумчарили кокаин до уличних дилера који су за њих продавали дрогу. Шарића до 2005. у овој организацији није било - објашњава извор из врха МУП Србије за београдски лист. 
Јоксовић је детаљно описао како је било организовано кријумчарење кокаина кроз Италију 2009, за шта су припадници групе оптужени и када су поједини припадници клана били ухапшени. У оптужници се наводи да је Шарић осмислио план да се у Италији изнајми кућа гдје би се складиштио кокаин, и да то буде скривено од купаца ове дроге, да би складиште било заштићено. 
Радан Aдамовић, други свједок-сарадник у поступку против Шарићеве групе, говорио је датаљно како је с осталим члановима картела у Бразилу препакивао кокаин послат из Колумбије и за то био плаћен 100.000 еура. Блиц подсјећа да је средином новембра 2010, у наставку акције "Балкански ратник", ухапшено око 80 особа у Србији, Италији и Црној Гори. Највећи број приведен је у Италији, која је тада издала налог за хапшење Дарка Шарића. Он је тамо осумњичен да стоји иза шверцерских група, које су неколико година пословале са миланским клановима и појединим криминалним групама са сјевера Италије, и да су продавали кокаин у испорукама не мањим од 200 килограма.
 
 
 
 
(Блиц, 20. 01. 2011.)Датум: 20.01.2011
Close
Close