Просветари неће плаћати рачуне за струју

 Просвјетни радници изненађени су захтјевом Електропривреде и црногорског електропреносног система, којим се тражи да потрошачи, кроз нову цијену струје, покрију трошкове од 376,2 милиона еура, оцијенио је предсједник Синдиката просвјете Звонко Павићевић. Због тога ће, како је најавио, Синдикат просвјете захтијевати преговоре са новом Владом и договоре, који би резултирали "повећањем зарада у образовном систему". Уколико то Влада не прихвати, Синдикат просвјете ће предузети радикалне мјере заштите свог положаја, а ако струја поскупи, позваће своје чланство да бојкотује плаћање рачуна за електричну енергију. 

Павићевић сматра да би се се струја за домаћинства "могла повећати за чак 79 одсто". 
- То пријети да додатно угрози ионако тежак социјални положај просвјетних радника и свих других запослених у Црној Гори. Најновије поскупљење горива и осталих енергената неминовно ће довести до повећања цијена свих осталих производа, а посебно животних намирница - тврди Павићевић. 
Он наводи да очекивања о позитивном исходу преговора са Владом у синдикату "темеље на изјавама новог премијера Игора Лукшића да се може очекиватри раст бруто националног производа од 2,5 одсто". 
- Таква информација је у потпуном нескладу са најновијим поскупљењем нафтних деривата и најавом поскупљења електричне енергије, који неминовно доводе до пада животног стандарда цјелокупног становништва. С обзиром на то да су зараде запослених у просвјети око 430 еура, односно испод државног просјека, поскупљење животних намирница примораће Синдикат просвјете на радикалне мјере - закључио је Павићевић.
 
 
 
 
(ДАН, 19. 01. 2011.)Датум: 19.01.2011
Close
Close