Митрополит Амфилохије: Угрожена права СПЦ

 Митрополија црногорско-приморска и све епархије Српске православне цркве у Црној Гори дубоко су угрожене у својим правима и то више него икада у историји, не искључујући и револуционарна времена, рекао је митрополит Aмфилохије. Он је данас, у разговору са Игором Лукшићем, казао да се предомишљао да ли да се одазове позиву на консултације јер је сазнао да ће, осим представника православне и римокатоличке цркве и Исламске заједнице премијер примити и представнике ни од кога признате такозванe Црногорске православне цркве, пренијела је Мина. 

Митрополит Aмфилохије је рекао да форсирање у последње вријеме, како је казао, такозване ЦПЦ, од државних органа нарочито државних медија, и упорно блаћење цркве, пријетња да јој се одузме имовина, да јој се руше храмови - црква на Румији, озбиљно забрињава Митрополију. 
,,Нарочито што се тиме подгријава тихи вјерски рат у Црној Гори који води дубинској поларизацији православног корпуса и може имати катастрофлне посљедице за мир у Црној Гори", рекао је Aмфилохије новинарима након састанка са Лукшићем. 
Према његовим ријечима, типичан примјер за то јесте харанга против цркве на Румији. 
,,До нас допиру озбиљне пријетње из Бара, да уколико дође до рушење цркве, то може изазвати рушење неке од џамија, да не кажемо крвопролиће на вјерској основи", навео је он. Aмфилохије сматра да је неопходно хитно доношење Закона о односима цркве и вјерских заједница и државе. 
,,Ово се може догађати само у држави која је у законодавном вакуму", рекао је митрополит Aмфилохије. Он је оцијенио да ће тим законом бити заштићена имовинска права новоформираних вјерских заједница и бити спријечено безакоње, које је у току у Црној Гори. 
Aмфилохије је рекао да је предочио Лукшићу потребу доношења закона о цркви и вјерским заједницама и о реституцији црквене имовине. 
„Било је ријечи о питању цркве на Румији и опасности које настају из харанге против Митрополије у вези цркве која доводи до конфронтације на вјерском плану у Бару“, рекао је митрополит. Он је казао да није истинита Изјава Мехмеда Бардхија да „Румија припада Aлбанији и албанском народу“. 
„Ту је била вјековима црква Свете Тројице, срушена је 1571. Дошло је вријеме да се та црквица симболично постави на Румију, никоме у инат јер то је храм и мјесто љубави, како кроз вјекове тако и данас“, рекао је митрополит Aмфилохије. 
Према његовим ријечима, Румија добија оно што је вјековима имала. „Умјесто да се упише у Гинисову књигу што је такав храм модерно постављен јавила се мржња. Несхватљиво је откуда и зашто та мржња“, казао је митрополит Aмфилохије и поручио да нема приче о премјештању цркве на Румији. 
Он сматра да нема основа за оптуживање да је некога проклео ко буде макао цркву на Румији. 
„Знајући какве последице може да изазове рушење цркве на Румији и из љубави према свима који около живе и који су се тамо пели ја сам ту ријеч рекао против некога кога неће ни бити“, казао је митрополит Aмфилохије. 
Према његовим ријечима, оптуживање да је то против вјерске толеранције је потпуно бесмислено. 
„Лукшић покушава да нађе излаз и ја се надам да ће се наћи рјешење“, рекао је митрополит Aмфилохије. 
Митрополит је казао да црква очекује што скорије доношење Закона о реституцији национализоване имовине. 
,,Закон је донијет једном, повучен је, и тиме црква радикално обесправљена, горе и теже него у било којој државици насталој на тлу бивше Југославије", сматра он. Aмфилохије је рекао да је озбиљан проблем за православну цркву у Црној Гори, како је рекао, новонајављени проблем непризнавања правног постојања Митрополије. 
,,Већ 20 година постоји за Митрополију отворено питање локације и градње зграде Богословије Светог Петра Цетињског, недобијање дозволе за градњу Саборног храма Свете Петке у Даниловграду, питање статуса обновљеног манстира на Златици", рекао је Aмфилохије.
 
 
 
 
(Агенције, 18. 01. 2011.)Датум: 18.01.2011
Close
Close