Тенокову резолуцију напали са 76 амандмана

 Европски парламентарци доставили су 76 амандмана на предлог резолуције о Црној Гори чији је аутор Чарлс Тенок у којима, између осталог, позивају на истраге за корупцију на свим нивоима, укључујући и политички, борбу против шверца дроге и организованог криминала, обустављање притиска власти на невладине организације и медије који се баве владавином права, и пуну заштиту новинара. 

,,Тенок, британски посланик у Европском парламенту, који је извјестилац за Црну Гору, објавио је крајем новембра предлог резолуције о европским интеграцијама, који је од стране појединих политичких субјеката виђен као прилично наклоњен политици црногорске владе“, пише Дан. Међутим, дио европских посланика упутио је чак 76 амандмана, од којих се највећи дио односи на борбу против корупције и криминала, транспарентност финансирања партија, медије, права мањина, и рад Скушитине Црне Горе. 
Рок за предају амандмана истекао је 12. децембра прошле године и коначно, њихов је текст доступан на сајту Европског парламента. 
На параграф осам који се односи на борбу криминала у Црној Гори, интервенисало је неколико посланика Европског парламента. Подвлачи (Европски парламент) чињеницу да је организовани криминал, а изнад свега прање новца и шверц дроге важан проблем упркос побољшању правног оквира, гласи текст амандмана који је дао Зоран Талер, словеначки посланик. У оригиналном Теноковом тексту, указано је да "ЕП подвлачи чињеницу да организовани криминал, а изнад свега прање новца и шверц, остаје проблем, упркос побољшањима у правном оквиру и примјени". Од постављења на функцију извјестиоца ЕП за Црну Гору, у прољеће 2009. године, Тенок је званично два пута посјетио Подгорицу, гдје је разговарао са најважнијим друштвеним актерима.
 
 
 
 
(ДАН, 18. 01. 2011.)
 Датум: 18.01.2011
Close
Close