Лаудати: Милов имунитет не смије угрозити сарадњу

 Црна Гора је као и остале државе балканског региона погођена формирањем моћне трансјадранске мафије, чији постојање омогућава и корупција у политичким структурама, казао је у интервјуу "Дану" главни тужилац у Барију и начелник Дирекције за антимафију (ДИA) Aнтонио Лаудати. Он је саопштио да тужилаштво у Барију данас има много бољу сарадњу са колегама из Црне Горе него прије десет година. 

 

- Црна Гора је на одређени начин током 90-их година била нападнута од стране организованог криминала из Италије, јер су италијанске групе биле те које су покренуле шверц дувана - изјавио је Aнтонио Лаудати, истичући како данас више нема толико великог обима кријумчарења преко Јадранског мора. 
Лаудати, који је дуго радио у Барију, а једно вријеме је био и званичник Националне антимафијашке дирекције, уз тужиоца др Ђузепе Шелзија, који руководи поступком за шверц дувана преко Црне Горе, био је међу првима који су покренули истражне радње о "дуванској мафији" на Балкану. 
 
 
~Како оцјењујете сарадњу тужилачких организација из Барија и Црне Горе, након толико година напете атмосфере? 
- Она је данас много боља него што је то био случај прије деценију, или више. Лично познајем врховног државног тужиоца у Црној Гори, као и у Србији, и мислим да је вријеме да се отвори нова страница у нашим односима. Црна Гора је млада и нова демократија, и млади и нови људи ће је учинити дијелом европске породице. У ту младу и нову демократију, Европа има велико повјерење. Сагласан сам да прошлост није била лака и да је било доста проблема. Црна Гора је као и остале државе балканског региона погођена формирањем моћне трансјадранске мафије, чији постојање омогућава и корупција у политичким структурама Вријеме које је пред нама требало би да доносе одлучне напоре да се тај проблем колико је могуће ријеши. 
 
 
~Шта ће се догодити са бившим премијером Црне Горе Милом Ђукановићем? Да ли је могућ нови поступак против њега? 
- Знате да сам ја на челу тужилаштва у Барију нешто више од годину и да зато више волим да говорим о будућности, него о прошлости. У вези процеса о коме говорите постојао је проблем дипломатског имунитета, али то за наше будуће односе, по мом дубоком суду, није толико важно. Вјерујем да је потпуно погрешно говорити о нашим односима у свјетлу нечега што је било у центру пажње прије десет година. Много је изазова који стоје пред нама и то треба да нам буде приоритет. Наша чврста и добра сарадња је изузетно важна. 
 
 
~Да ли данас има италијанског организованог криминала у Црној Гори? 
- Треба увијек водити рачуна да су шверц дувана, од кога је великим дијелом настао организовани криминал на Балкану, отпочеле италијанске криминалне групе. Оне су имале знање и нове методе криминалног дјеловања, балканске мафијашке групе су биле бројне и имале су оружје. Једно се комбиновало са другим и данас имамо моћну трансјадранску мафију. У међувремену, мафија из Италије повезала се са фигурама криминала и у средњој Aзији и јужној Aмерици, и постала је глобални играч. С друге стране, зна се да је Црна Гора мала држава, становништва бројног као неки осредњи град у Европи, тако да остаје питање колико је овдашњој мафији њена територија сада уопште интересантна. Имам повјерење у црногорско тужилаштво, и вјерујем да ће нам бити партнер у овом својеврсном рату против мафије. 
 
 
М.ВЕШОВИЋ 
 
 
 
Открити убице Душка Јовановића 
 
 
 
- Као и моје колеге из тужилаштва знам за постојање дневних новина "Дан" у Црној Гори, и писање овог листа о шверцу дувана. Такође, познато нам је да је убијен уредник Душко Јовановић, и да случај није сасвим ријешен. Веома жалимо због тога, и надам се да ће истина изаћи на видјело - рекао је Aнтонио Лаудати. 
 
 
Брза пресуда за добро суђење 
 
 
~У Барију се одржава суђење групи црногорских и српских државаља због сумње да су чланови "дуванске мафије"? Како на то гледате? 
- Мишљења сам како је добро суђење оно које се брзо заврши, а да је лоше оно које дуго траје. Не бих прејудицирао, видјећемо шта ће се догодити. 
 
 
Заједно против шверца дроге 
 
 
~Тужилаштво у Барију је учествовало и у акцији "Шах-мат" у којој је разбијен клан црногорско-српске мафије. Шта нам можете о томе рећи? 
- Истрага има одредбу тајности, тако да детаље, осим онога што је већ познато, не могу коментарисати. И овај случај је, наравно, интересантан са аспекта дјеловања италијанских група на Балкану. Знамо да је "земунски клан", који је означен као извршилац атентата на српског премијера Зорана Ђинђића, био повезан са италијанском мафијом. Имамо и чињеницу да су групе из Санџака, које су посебно активне у вези оружја, повезане са мафијом из Италије. Све то јасно показује озбиљност овог проблема и иде у прилог тврдњи да заједничке проблеме треба заједно рјешавати.
 
 
 
 
(ДАН, 17. 01. 2011.)Датум: 17.01.2011
Close
Close