Помен жртвама у Скеланима

 Помен српским цивилима и борцима, које су муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића, мучиле и убиле 16. јануара 1993. године у Скеланама, одржан је у том месту.

Парастос и помен страдалим Србима служило је свештенство Српске православне цркве, док су делегације РС, Владе, Скупштине и удружења борачких организација положиле венце на спомен обележје.
 
Обележавању је, у име председника Републике Српске Милорада Додика, присуствовао је његов саветник Миладин Драгичевић.
 
Снаге под командом Насера Орића су у Скеланима и околним српским селима убиле 69 Срба, 165 их је рањено, 30 заробљено, а четворо се још воде као нестали. Напад јединица под његовом командом почео је, према сведочењима, у зору 16. јануара 1993. године на рубна подручја Скелана.
 
Српско становништво је, тражећи спас, бежало према мосту који спаја Скелане са Бајином Баштом у Србији, који је био под сталном митраљеском и снајперском паљбом. Велики број људи је рањен и убијен на мосту и у његовој близини, док су неки погођени када су покушавали да препливају реку Дрину.
 
Од 30 заробљених Срба половина није преживела тортуру у бошњачком затвору и логору у Сребреници, а судбина 10 особа и даље је непозната. Српска села око Скелана, муслиманске снаге су разориле и попалиле током рата.
 
 
 
Злочинци некажњени
 
 
 
За ове и друге ратне злочине на подручју Подриња нико још увек није одговарао, иако су злочини почињени над Србима документовани и предати надлежним правосудним органима на процесуирање.
 
Ни Орић, који је ухапшен по налогу Хашког трибунала, није одговарао за ратне злочине почињене током рата над српским цивилима на подручју Подриња.
 
Орића је Хашки трибунал 2006. године осудио на две године затвора, јер није спречио убиство пет босанских Срба, као ни малтретирање 11 затвореника, у периоду од 1992. до 1993. године, а на основу командне одговорности. Орић је, истовремено, ослобођен оптужби за уништавање цивилних објеката.
 
Међутим, жалбено веће Хашког трибунала је 3. јула 2008. године ослободило је Орића свих оптужби поднетих против њега, пошто није доказана његова кривица за злочине почињене над српским становништвом.
 
 
 
 
(РТС, 17. 01. 2011.)
 Датум: 17.01.2011
Close
Close