Шелзи: Видјећемо шта ћемо са Ђукановићем

 Италијански тужилац за борбу против мафије Ђузепе Шелзи, који заступа предмет за међународни шверц цигарета, рекао је да ће тамошњи правосудни органи одлучити шта ће бити са оптужбама против бившег премијера и лидера ДПС Мила Ђукановића чији је предмет архивиран а који више не ужива имунитет. На питање “Вијести” да ли оптужбе против Ђукановића могу застарјети, с обзиром на то да је кривично дјело извршено прије више до 10 година, Шелзи је договорио одречно, наводећи да за поступак још има времена. Шелзи, који је медијима током посљедњег Ђукановићевог мандата рекао да архивирани случај против Ђукановића може да се покрене у било ком моменту након што он изгуби политички имунитет, јуче је казао да је потребно поновно проучити основе да се против Ћукановића покрене процес с обзиром на његов одлазак са власти. Тужилац је објаснио да је за Ђукановићеву оставку сазнао из медија, те да је све још неизвјесно, али и да не може из професионалних разлога подијелити детаље у вези са плановима око оптужби против Ђукановића. Он је објаснио "Вијестима" да су италијански закони о застаријевању случајева за оптужене за удруживање са циљем криминалних радњи, (односно за учешће у мафијашким организацијама), пооштрени у посљедних пар година. 

“Међутим, правило је да се у обзир узимају закони који су били на снази у времену на које се односи оптужба,” рекао је Шелзи, објашњавајући да би то значило у случају Ћукановића да случај може да застари за краће вријеме него што је то према законима који су данас на снази.
“Случај против Ђукановића дакле може застарјети, рекао је он, али до тада још има доста времена, иако је већ прошло доста од покретања истраге”, рекао је Шелзи. Он је додао да, када су у питању оптужбе за мафијашко удруживање, пресудно је да ли се ради о саучесништву у мафијашкој организацији или у вођству, с обзиром да је вријеме застаријевања доста дуже у случају предвођења мафијашких организација. Шелзи међутим није хтио да потврди да ли би у том случају Ђукановића слиједило правило које важи за шефове криминалних организација, или за чланове. Према извјештају Дирекције за антимафију и оптужници по којој се води процес у Барију, Ђукановић је био првоосумњичени.
 
 
 
 
 
(Вијести, 15. 01. 2011.)
 Датум: 15.01.2011
Close
Close