Филе: Проширење је у интересу ЕУ

 Европски комесар за проширење Штефан Филе изјавио је у Лондону да је у интересу Европске уније да процес проширења унаприједи и да је проширење начин да се озбиљни изазови у близини ЕУ претворе у могућност да се створи безбједнија и просперитетнија Европа и стабилнији свијет. 

"Узећу за примјер Западни Балкан. Прије 15 година овај регион је у очима свих био мјесто разарања и очаја. Сада, у њему се учвршћују мир и стабилност кроз јасну перспективу чланства у ЕУ. Ова перспектива побољшала је регионалну сарадњу и дипломатско рјешавање билатералних питања", рекао је Филе у говору пред европским Подкомитетом за спољне послове, одбрану и развојну политику у Горњем дому британског парламента. 
Филе је као примјере навео и Турску, која своју секуларну демократију покушава да приближи стандардима ЕУ, и Исланд, који је тешко погођен финансијском кризом одлучио да изабере модел стабилности и солидарности ЕУ. 
"Све ове земље донијеле су суверени избор у корист модела заснованог на вриједностима ЕУ. Зашто? Зато што је ЕУ остала привлачна чак и у садашњим околностима", рекао је он, преноси Блиц. 
Филе је оцијенио да је досадашње проширивање ЕУ било успјешно и да је њиме зацементирана демократија у земљама у којим су раније владали диктаторски режими, а успостављена је и владавина права, поштовање основних права и тржишна привреда. Према његовим ријечима, земље које желе да постану чланице ЕУ предузимају јединствене напоре, јер проширење захтјева стварне политичке и привредне реформе и до чланства се долази само када су сви политички, економски, правни и административни критеријуми у потпуности испуњени.
 
 
 
 
(Агенције, 14. 01. 2011.)
 
 Датум: 15.01.2011
Close
Close