Додик: Српска никада није била у бољој позицији

Република Српска никада није била у бољој политичкој позицији и успела је да врати снагу својим институцијама, своме праву по Дејтону и својим надлежностима, изјавио је председник РС Милорад Додик, уочи Дана и крсне славе РС, Светог архиђакона Стефана.
"Мислим да никада нисмо имали већу свест о себи, а то смо стекли мукотрпном и упорном борбом за наш политички статус у немогућим условима. Позиција РС ће бити очувана и у будућем времену, иако она као успешан пројекат многима не одговара", рекао је Додик у интервјуу за бањалучки Глас Српске.
Додик је рекао да је у ранијем периоду РС морала да води политичку борбу са Канцеларијом високог представника (ОХР) и са покушајима бошњачких политичара да уз помоћ међународног интервенционизма покушају да је деградирају.
"Мислим да смо изашли из те фазе и да је данас свакоме јасно шта хоћемо, а шта нећемо. Данас је неспоран Дејтонски споразум. Ми поштујемо 10 уставних надлежности БиХ, а све остало што је добила је сумњиво и стечено насиљем високих представника који су доносили законе, а да на то нису имали право", рекао је председник РС.

Додик је рекао да је РС спремна да учини "минималне и рационалне кораке" који не задиру у њен статус.

Председник РС је оценио да БиХ мора наћи базични консензус о томе каква ће бити, без обзира на то шта желе странци, а део тог консензуса мора бити прихватање РС у њеном Дејтонском капацитету.

"Ако тога нема, ми немамо разлога да градимо БиХ, и ако се не нађе тај минимални консензус, онда БиХ нема шансе", нагласио је Додик.

Наводећи да је Дејтонски споразум најбоље и најкорисније решење за РС, Додик је казао да РС неће остати "последњи бранилац Дејтона" ако се настави његова разградња.

"Није крај Дејтона и крај РС. Моја порука свима је да се Република Српске спрема да се држи Дејтона, али да не треба нико да проверава наше стрпљење", нагласио је председник Републике Српске.
 

 


Положени венци на спомен обележја
 

 


Поводом Дана Репубике Српске, 9. јануара, у Бањалуци су положени венци на Споменик палим борцима Војске РС на гробљу "Свети Пантелија".
Венце су положили председник РС Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ Небојша Радмановић, делегације Скупштине и Владе РС, српски представници у заједничким институцијама у БиХ и представници борачких организација.
(РТС, Глас Српске, 08. 01. 2011.)
Датум: 08.01.2011
Close
Close