Митрополит Амфилохије: Пасја вјера тражи рушење цркве

Само пасја и лажна вјера може тражити да се сруши црква на Румији, поручио је синоћ митрополит црногорско-приморски Aмфилохије, на централној свечаности налагања бадњака пред храмом Христовог васкрсења у Подгорици. Хиљаде окупљених вјерника позвао је на братску љубав и слогу.
- Народ је увијек знао шта је тврда Божја вјера, а знао је и шта је пасја вјера и никаква вјера. Хвала Богу, има данас тврде Божје вјере, ви сте свједоци тога, али има и пасје вјере. Шта је друго кад се чује из уста некога ко каже да је хришћанин, при том каже и да је митрополит, да треба срушити цркву Свете тројице на Румији. Само пасја вјера и лажна вјера може тако говорити поред ћивота Светог Петра Цетињског - казао је митрополит Aмфилохије.
Добра којима нас је Бог даривао на земљи, казао је митрополит, нијесу дата појединцима да их отимају од других.
- Нажалост, ми људи, себични, у себе затворени, самољубиви, само за себе грабимо и о себи бринемо отимајући од других. Та себичност је један од највећих грехова нашег времена, па и Црне Горе. Један број људи је постао пребогат у Црној Гори. Знам их, заједно смо били деведесетих година подједнаког имања и они и ја као митрополит. A сад гледам неке од њих, не знају шта имају, постали су пребогати - упозорио је митрополит Aмфилохије, додајући да на другој страни огроман број грађана једва саставља крај са крајем. Они који су до јуче били комунисти и заклињали се да ће бринути о свима и подијелити добра свакоме подједнако, по митрополитовим ријечима, "постали су буржоазија и капиталисти, а раја сиротиња често нема ни хљеба да једе".
- Није то добро за Црну Гору и није часно. Лијепо је ићи у Европу, али ако идемо као просјаци, није то достојно Црне Горе. Никад није Црна Гора јела хљеба од срамоте и застиђа - закључио је митрополит Aмфилохије.
 


В.Р.

 


ПИПЕРИ ЧУВAЈУ ТРAДИЦИЈУ НAЛAГAЊA БAДЊAКA Сјећање на Душка Јовановића
 Братственици из Пипера јуче су традиционално наложили бадњаке испред манастира Ћелија Пиперска. Пламен светог дрвета заискрио је међу Пиперима исијавајући сваком искром братску љубав и слогу. Бадњаке су послије много година наложили и испред обновљене цркве Светог Ћорђа на Задољу. Свети бадњак и братски скуп благословио је парох спушко-пиперски Станислав Татић, а домаћин светковине био је Боро Милошев Божовић, који је организацију налагања бадњака за сљедећу годину предао братству Поповића и осталим домаћинствима из Доњих Црнаца и Стањевића Рупе. Уз пламен бадњака, Пипери су се сјетили Душка Јовановића, који их је окупљао и много чинио за њих као и за цијелу Црну Гору.
- Сваке године се сјетимо нашег Душка и то је аманет млађим генерацијама да се не заборави шта је урадио за цијелу Црну Гору и Пипере – казао је Митар Вуковић, предсједник Управног одбора Удружења Пипера "Пипо". Жеља им је да свети бадњаци унесу у домове здравље, срећу и благостање. - Да чувају и донесу срећу као и здравље свој нашој браћи - рекао је Вуковић. Бадњаке су наложили Војо Джанкић, Саво Савић, Мишко Рајковић, Војо Стојановић, Aлександар Љумовић, Радун Брковић, Бато и Боро Марковић, Слобо Љумовић, Баго Лазаревић, Блажо Вуковић и Драшко Вучинић. У име племена Пипери бадњак на Цетиње су понијели Веселин Марковић и Милан Николић.
 

 (ДАН, 07. 01. 2011.)
Датум: 08.01.2011
Close
Close