Мостар поново сједиште епархије Захумско-херцеговачке

Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије званично је данас поново почео столовање у Мостару, на дан Светог Игњатија, крсне славе Епархије.
Повратак у готово двовековно епархијско седиште епископа, како истичу представници цркве, има вишеструки смисао и значај за Мостар и целу регију, а резултат је вишегодишњих припрема започетих по завршетку рата.
Те припреме су се састојале у постепеном доласку свештенства и успостављању црквеног живота међу православним верницима у западној Херцеговини, навели су из кабинета владике захумско-херцеговачког и приморског.
"Епископи треба да буду стално уз свој народ, и бивали су кроз целокупну нашу историју, када се бежало и када се враћало, кућило и градило - увек тамо где је било најпотребније", пише у саопштењу.
Даље се наводи да ће Мостар својим положајем омогућити динамичнији контакт и чешће присуство епископа у осталим градовима црквено административне области.
Из Епархије саопштавају да ни друге црквене општине неће бити занемарене јер епархијски архијереј треба једнако да буде присутан и у Мостару, Требињу, Невесињу и целој Херцеговини.
Обнављање старог седишта почетак је новог раздобља у историји Епархије и важан корак у нормализовању живота на њеној територији, али и у Републици Српској и Босни и Херцеговини, наводе из Епархије.
Хумску епископију са седиштем у Стону (позната и као Захумска, Херцеговачка, Требињшка, Херцеговачко-захумска) основао је 1219. године Свети Сава.
Немирна прошлост је утицала на мењање граница и назива Епархије, али и често померање седишта у којем су столовали епископи - све до 18. века, када се оно усталило у Мостару.
Мостар је био седиште Епархије до 1992. године, када је, услед ратних неприлика, принудно измештено у Требиње. За време рата у том граду је порушена и Саборна цркве Свете Тројице.
У јуну 2009. године почела је обнова те цркве, која је, уз Стари мост, представљала један од симбола града на Неретви.
 (РТС, 02. 01. 2011.)
Датум: 02.01.2011
Close
Close