Стеже се обруч око Светозара Маровића

У сва три спорна догађаја од јуна 2007. до маја 2008. године за које тужилаштво терети ухапшене будванске функционере и њихове пословне партнере, умијешано је предузеће "Монинвест", чији је тадашњи већински власник био Светозар Маровић са почетним улогом од 80 центи, али је за кривична дјела осумњичен његов партнер и извршни директор Драган Секулић.
Маровићева и Секулићева фирма основала је "Завалу инвест", са предузећем руског држављанина Вјечеслава Лајбмана "Слав Ин", која је започела бесправну градњу на истоименом брду између Будве и Бечића.
У наредби за спровођење истраге, у коју су "Вијести" имале увид, пише да је Маровићева фирма из "Завала инвеста" изашла у мају 2008. године, тридесетак дана након што је МАНС објавио даје поднио кривичну пријаву за аферу, а тадашњи потпредсједник ДПС-а дан касније удио у "Монинвесту" продао Секулићу за милион еура. Специјални тужилац терети Секулића и за начин на који су извршене власничке промјене у "Завала инвесту", тврдећи да је руској фирми на штету своје фирме "Монинвест" намјестио да заради 9.2 милиона еура.
Будванске функционере Рајка Куљачу, Маровићевог брата Драгана и њихове сараднике специјално тужилаштво сумњичи да су оштетили општину и фирми "Завала инвест" омогућили да наплати милион еура више од стварне цијене за градњу постројења за претварање морске воде у техничку на брду Завала, а да су незаконитим уговором омогућили да руско-црногорска компанија не плати близу милион еура пореза држави.
Тужилац у наредби тврди и да је Куљача као градоначелник омогућио "Завала инвесту" да почне и настави бесправно да гради апартманско насеље на Завали, тако што је извршавао "обавезе" општине, које су јој наметнули међусобним уговором директори приватних фирми Светозара Маровића и Лајбмана, попут тога да ће "Монинвест" и" Слав Ин" побиједити на тендеру за градњу али и да ће донијети урбанистичке планове и пројекте у који ће бити уклопљен већ дивље започети туристички комплекс.
Одјељење тужилаштва за сузбијање организованог криминала, корупције, тероризма и ратних злочина у наредби за спровођење истраге против десеторо осумњичених, навело је детаље, доказни материјал, бројеве уговора, анекса и датуме склапања сумњивих договора између општинских функционера у Будви и власника фирми, које су градиле на брду Завала.
 (Вијести, 29. 12. 2010.)
Датум: 29.12.2010
Close
Close