Лукшић не може донијети слободу

Скупштина Црне Горе завршила је данас расправу о предложеном програму и саставу Владе. Мандатар Игор Лукшић предложио је пет нових министара у односу на кабинет претходног премијера Мила Ћукановића, као и реорганизацију појединих владиних ресора. Лукшић је у парламенту представио програм Владе у којој ће бити два потпредсједника и 15 министара. Представници владајуће коалиције сматрају да програм на квалитетан начин фокусира приоритет и потребе Црне Горе. Посланици опозиционих странака критиковали су програм и састав нове Владе, и поручили да га неће подржати.
„Да је Ваше име било у Креманском пророчанству, да су Вас досањали цетињски монаси, био бих против, јер нам је доста диктата и треба нам слобода“, поручио је Лукшићу посланик Нове српске демократије Горан Даниловић. Он је рекао да су у НОВA-ој убијеђени да Лукшић не може "донијети слободу".
Хрватска грађанска иницијатива, како је казала Љерка Драгичевић, подржава Владу и програм Лукшића. Она је рекла да је, подржавајући претходну Владу, жељела да се Црна Гора, по свом напретку, „нађе за столом великих“.
Лукшић је одбацио наводе и "малициозне коментаре" чија је намјера да се укаже на непотизам, предлогом да у Владу уђу људи са којима је генерацијски близак. „Ниједан од предложених чланова владе није мој школски друг“, рекао је Лукшић и навео да су министри предложени на основу стручних референци.
Посланик Демократске партије социјалиста Милорад Вулетић поручио је да ће један од приоритета нове Владе бити борба против организованог криминала и корупције.
Посланик Покрета за промјене, Бранко Радуловић, рекао је да је за "овакву" Црну Гору крива власт и премијер у оставци, Мило Ћукановић. Према његовим ријечима, Ђукановић је "креирао" и нову владу, како би повећао "маневарски простор за своје политичко дјеловање". „Ово је влада континуитета“, поручио је Радуловић.
 Мехмет Бардхи из Демократског савеза упитао је Лукшића да ли ће Влада бити посвећена остваривању интереса Aлбанаца. „Очекујем од Вас да уставну обавезу о пропорционалној заступљености у органима и институцијама реализујете када будете премијер, чиме би исправили неправду која је годинама чињена Aлбанцима“, рекао је Бардхи.
 (Агенција МИНА, 28. 12. 2010.)
Датум: 29.12.2010
Close
Close