Радници ФЕП-а неће одустати од протеста

Радници Фабрике електрода из Плужина, наставили су протесте у кругу зграде, након што им је Управа полиције главног града забранила да се окупе испред Скупштине, како су били најавили. Са протестима ће наставити, каже представник радника, Радивоје Тадић, јер се већински власник Aтлас Монт фонд оглушава о њихове захтјеве. Наиме, радници траже 19 неисплаћених зарада, уплату доприноса и радног стажа који им није уплаћиван још од 2004-е, као и исплату отпремнина и покретање производње.
Радници фабрике електрода, једине те врсте у држави, забринути су како због ситуације у фабрици у којој је производња већ мјесецима обустављена, тако због чињенице да већински власник не реагује, каже Тадић.
Он истиче да су на јутрошњем протесту радници донијели одлуку о даљим потезима: ,,Да останемо у кругу фабрике до даљнег, значи ујутру од 8 часова па наредних дана''.
Тадић наводи да су на разумијевање једино наишли код сада бившег министра економије Бранка Вујовића, који им је недавно саопштио да је Влада спремна да конвертује дугове предузећа, али је потребно да власник учествује са најмање 40 одсто, односно 1.78 милиона еура.
Aтлас Монт фонд, највећи појединачни власник, међутим не реагује, ни након неколико обраћања, напомиње Тадић: ,,И поред наших писама директорици Aтлас Монт фонда госпођи Дамјановић и директног обраћања путем једног писма предсједнику Aтлас Групе, није нам се нико обратио. Имали смо миран протест испред просторија Aтлас Монт фонда''.
Уколико се ситуација у фабрици не ријеши радници су спремни и на радикалније мјере: ,,Ми смо принуђени да се обратимо и судовима ове државе а и Међународним судовима. Највјероватније ће сви радници Нову годину чекати у хладним просторијама са заустављеним машинама".
У ФЕП-у ради 175 радника, од чега је вишак 75, а 45 радника пријавило се да оде из предузећа уз отпремнину која по важећем колективном уговору износи осам хиљада и 500 еура. Тадић истиче да су прије неколико дана радници упутили писма Влади, предсједнику државе Филипу Вујановићу, као и предсједнику Скупштине Ранку Кривокапићу. Одговор још чекају.
 

 


(Антена М, 28. 12. 2010.)
Датум: 29.12.2010
Close
Close