МАНС: Процесуирати и Гвозденовића

Одлазећи министар урбанизма, Бранимир Гвозденовић је имао више него јасну улогу у случају Завала и стога је недопустиво да га тужилаштво изузме из процесуирања или га третира само као свједока у поступку, оцијенио је МAНС.
У МAНС-у тврде да је Бранимир Гвозденовић мјесецима представљао својеврстан "сервис“ нелегалних градитеља на Завали, те да је пропуштањем надзора, али и свјесним чињењем, омогућио трећим лицима избјегавање кривичне одговорности али и незаконито стицање вишемилионског профита. МAНС је од самог почетка градње на Завали, још 2008. године, министар Гвозденовић је имао пуну информацију о томе што се дешава са пројектом Aстра Монтенегро, док му је дужност као првом човјеку ресора била да обезбиједи пуно поштовање закона и прописа у области урбанизма и на територији општине Будва.
,,Током трајања радова на Завали, Гвозденовић је пропустио да наложи предузимање читавог низа управних мјера којима би нелегална градња била заустављена чиме би и штете по буџет биле неупоредиво мање. Забрана радова, печаћење градилишта и рушење нелегалних објеката није била опција за Гвозденовића током 2008. године. Једина казна која је компанији Завала Инвест изречена због нелегалне градње пројекта вриједног око 200 милиона еура, је била мандатна казна од 220 еура коју је изрекла Комунална полиција Будве“, тврде у МAНС-у.
У МAНС-у додају да и након што је случај Завале откривен а јавност информисана да је у питању црногорско-руска компанија у којој власнички удио има и Светозар Маровић, Гвозденовић је наставио да тврди да у Влади не знају ко тачно на Завали гради, већ само да се ради о моћном инвеститору.
,,Умјесто да санкционише нелегалну градњу, Бранимир Гвозденовић је крајем 2008. године испред Министарства урбанизма дао сагласност на планску документацију и лично потписао грађевинску дозволу којом је легализовано вишемјесечно кршење закона“, наводи МAНС. Плански документ и грађевинска дозвола коју је Гвозденовић тада издао представља својеврсни фалсификат јер је простор на полуострву Завала третирала као празан простор на којем тек треба да почну радови.
,,Гвозденовићу није био проблем ни то што се у том моменту радило о појединачно највећем нелегалном објекту у држави, као и то да ће давањем дозволе битно утицати на доказивање кривичног дјела нелегалне градње. Поред тога, Гвозденовић је тиме Завали инвест омогућио избјегавање плаћање казни због нелегалне градње и кривичну одговорност, али и омогућио стицање огромног профита од продаје тада нелегалних објеката на Завали“, наглашава МAНС.
Поред тога, чак и након издавања грађевинске дозволе, када је Завала инвест наставила са радовима и када је постало очигледно да је број вила од 32 колико је одобрено дозволом премашен, Гвозденовић није реаговао.
МAНС је још у јуну ове године информисао Гвозденовића о сумњи да је инвеститор на Завали битно одступио од издате грађевинске дозволе, као и да је сасвим извјесно да је туристичке виле и апартмане продао као станове на тржишту. Реакција је поново изостала, а из његовог министарства нам је саопштено да „инвеститор гради у складу са дозволом“, иако на терену постоје необориви докази да није тако.
,,Одговорност Гвозденовића је веома позната тужилаштву и за њено доказивање нису биле потребне године истраге, како сада за Куљачу и Маровића наводе из кабинета Ранке Чарапић“, тврди МAНС.
 (Агенције, 28. 12. 2010.)
Датум: 29.12.2010
Close
Close