КAП не плаћа рачуне за струју

Комбинат алуминијума, према информацијама Дана, још није потписао уговор са Електропривредом о испоруци електричне енергије, због чега су у енергетској компанији веома незадовољни. Италијанска компанија A2A није расположена да на вересију даје струју највећем потрошачу, који, према уговору о поравнању са Владом, треба да плати 2,04 цента киловат струје, а остатак до цијене коју одреди Регулаторна агенција за енергетику даће Влада.
Aко нема уговора, нема ни пара од КAП-а, а ни из буџета. Према уговору о поравнању, Влада треба да плати КAП-у укупно 60 милиона евра за субвенцију струје за четири године. Прошле године је субвенција износила 15 милиона евра, ове године 20 милиона, идуће ће износити 18 милиона, а 2012. седам милиона евра.
Дан пише да споразум није испуњен ни у дијелу повлачења тужби пред Aрбитражним судом у Франкфурту, којем су упућене тужбе власника КAП-а, који тражи 300 милиона евра одштете, и владина противтужба тешка 320 милиона. Највећи проблем КAП-а је дуг од 430 милиона евра, који отежава пословање.
 

 


(ДАН, 28. 12. 2010.)
Датум: 28.12.2010
Close
Close