Лазовић: Хапшења као 1948. године

Посао предсједника Општине Будва Рајка Куљаче, који је притворен у петак зеједно са још десетак особа у вези изградње Комплекса Завала, вршиће надаље потпредсједник Лазар Рађеновић,а за уторак је заказана раније најављена сједница Скупштине општине, кажу у владајућем ДПС-у.
Увјерен у невиност ухапшених, челник владајуће партије у Будви Боро Лазовић је хапшење упоредио са 1948. годином али и казао да за сада неће бити нових протеста грађана због хапшења у афери Завала.
Лазовић одбацује медијске спекулације о сукобу Ђукановић-Маровић, и сматра да ће случај Завала "груписати" Будване без обзира на политичку припадност.
Лазовић је сигуран у невиност ухапшених, Куљаче и Маровића.
"Познајући њих и познајући њихов рад, као човјек који сам с њима и пријатељ, вјерујем да је Тужилаштво направило велику грешку," рекао је Лазовић.
Лазовић каже да је чланство његове партије огорчено због начина на који су ухапшени општински челници и још седам особа, чланови некадашње Општинске комисије за процјену вриједности радова на Постројењу за десалинизацију морске воде на Завали:
"Увриједио нас је начин на који су људи ухапшени и како је откинута глава нашој општини."
Предсједник будванског ДПС-а је хапшења упоредио са 1948:
"Знамо како су и на који начин хапшени људи 1948. године. Тешко ми је рећи, али на основу онога што сам чуо, чини ми се да ту није било неке велике разлике, можда није било оног топлог зеца и батинања. Хапсили су са маскама и хеклерима, ставили им лисице, а прекопута су били људи који су глава ове општине, људи који су у овом граду доста учинили, који су имали храбрости да улазе у зајмове и дугове да би нам Будва што љепше изгледала."
 


Како се све ово рефлектовало на ДПС у Будви и унутар партијске односе са колегама на државном нивоу?
 


"На локалном нивоу ово је један страховити ударац за свакога. На спонтаном скупљању наших грађана нису били само ДПС-овци, били су сви они који знају ко је Рајко Куљача. Дошли су да им дају подршку, да кажу да им вјерујемо, али нико од присутних није рекао да не вјерује у наше судство" каже Лазовић.
"Када видим неке наслове у новинама, ја их бацим, јер се не слажем са насловом, знајући да је унутра још грђи текст. Из тога сте могли да видите шта све нагађају. Поставља се питање ко су мете овдје. Мислим да од тога нема ништа, да је то чисто ствар Тужилаштва, да је то изведено у сарадњи са полицијом."
"Можда су циљ хтјели да остваре у овом времену и кренули су из Будве. Цијенећи њихове муке и саучествујући са њима, мислим да је добро што су кренули из Будве. Ово ће сигурно нас Будване, без обзира којој партији ко припада, груписати. Мораћемо наш град бранити од насртаја многих који би жељели да ставе шапу на овај град, било да је у питању грађевинска мафија, туристичка или било која мафија, или неко ко није одавде. Не може неко, да извинете на изразу, ко дође овдје на пет дана, шест или десет и плакне своју задњицу, кад пређе преко врха ове планине, да кроји судбину Будве."
Посао ухапшеног предсједника општине од сутра ће вршити потпредсједник општине, Лазар Рађеновић, а за уторак је заказана сједница локалног парламента, на којој би требао да се усвоји ребаланс буџета за ову и прорачун за наредну годину.
 


Хоће ли бити још протеста грађана поводом хапшења у афери Завала?
 "Ми морамо да смиримо ситуацију у потпуности, да свим грађанима који су пуни једа, пуни жеље за исказивањем неке примјерене или непримјерене агресивности, зависно ко је како гледа, кажемо да им то ништа у овом тренутку не може помоћи," рекао је Лазовић.
"Једино очекујемо једно нормално исљеђивање и поштено суђење. Ако ту буде онако како мислимо да треба, онда ћемо знати шта и како даље јер онда треба вући неке потезе према онима који су можда исхитрено повукли овакве потезе," додаје он.

 


(Радио Слободна Европа, 27. 12. 2010.)
Датум: 28.12.2010
Close
Close