У Србији заплијењено 250 милиона евра од криминала

Примјена Закона о одузимању имовине стечене криминалом омогућила је да се криминалцима у протеклом периоду заплијени нелегална корист у вриједности од око 250 милиона ЕУР, рекао је државни секретар Слободан Хомен.
Према подацима Министарства правде до сада је, што привремено што трајно, одузето 23 куће, 57 станова, 11 локала, десет гаража, 16 привредних друштава, четири хотела, пет ресторана, један бифе, двије трећине синдикалног одмаралишта у Хрватској, једна аутобуска станица, два апартмана на Тари, као и 49 хектара земље на Златибору, рекао је Хомен. Хомен је рекао Тањугу да површина заплијењених објеката износи око седам хиљада квадратних метара, а рентирањем објеката се мјесечно убира просечно 15 хиљада ЕУР.
Хомен је изразио очекивање да ће наредне године бити заплијењено још најмање 100 милиона евра вриједности нелегалне имовине.
 


Шарићи
 


Само од одбјеглог вође криминалне групе оптужене за међународни шверц Дарка Шарића, као и његових сарадника и рођака одузето је девет кућа, 13 станова, три гараже, један пословни простор, затим привредна друштва. Од Шарића је одузето и 6.000 хектара ораница у Војводини, а да се очекује одузимање још око 10.000.
Државни секретар је указао да Дирекција за управљање одузетом имовином преко рачуна Народне банке Србије располаже и са 1,78 милиона динара и 726.234 евра, а од тога је више од пола милиона евра заплијењено само од једног Шарићевог сарадника Драгана Лабудовића.

 


(Агенције, 26. 12. 2010.)
 
Датум: 27.12.2010
Close
Close